«
|
|
listopad 2018 |
>
|
»
|
N | P | W | Ś | C | Pt | S |
28 | 29 | 30 | 31 | 1 | 2 | 3 |
4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 |
11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 |
18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 |
25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 1 |
Brak wydarzeń |
Mało nas, mało nas,
do pieczenia chleba,
jeszcze nam, jeszcze nam,
ciebie tu potrzeba.
W piątkowe przedpołudnie dzieci z grupy III pod kierunkiem pani Marty przystąpiły do pieczenia chleba. Pieczenie chleba poprzedzone było omówieniem historyjki pt. "Od ziarenka do bochenka". Potem dzieci umyły ręce, i z wielką ochotą zabrały się do pracy. Po upieczeniu zapach chleba unosił się w całym przedszkolu. Następnie odbyła się degustacja. Wszystkim bardzo smakował! Niebawem znów upieczemy coś pysznego.
Przepis na domowy chleb
Zakwas: szklankę mąki razowej zalewamy szklanką letniej wody mieszamy i zostawiamy w ciepłym miejscu w wysokim naczyniu. Następnego dnia dokarmiamy, dosypujemy 1/2 szkl. mąki i dolewamy 1/2 szkl. wody pozostawiamy do następnego dnia rozczyn powinien bąbelkować. Dokarmiamy przez 3 dni dosypując po 2 łyżki mąki i dolewamy 4 łyżki wody. Na 6 dzień rozczyn jest gotowy można piec chleb.
Chleb:
0.5 l zakwasu, 1/4 kostki drożdży rozmieszanych w 3 letniej wodzie z łyżeczką cukru, 80 dkg mąki pszennej typ 650
0,75 l letniej wody 2 łyżeczki soli, 3/4 szkl mąki grahamki lub otrąb, 1/2 szkl płatków owsianych. Wszystkie składniki mieszamy wyrabiamy i pozostawiamy do wyrośnięcia. Po godz. przerabiamy i przekładamy do 2 foremek keksówek. Pozostawiamy do wyrośnięcia. Wyrośnięte wkładamy do piekarnika nagrzanego do 210 pieczemy 160 min.
Składniki na ciasto;
50 dkg mąki,
20 dkg margaryny,
5dkg smalcu
4 żółtka
1/4 l śmietany
3 dkg drożdży
1 łyżka cukru
Zarobić ciasto i wykrawać szklanką, do środka włożyć 1/4 jabłka i złożyć.Piec na złoty kolor.
Każdy z nas ma ochotę na coś słodkiego. Dlatego podczas kolejnego „kuchcikowa” uczyliśmy się jak upiec zdrowe, smaczne i zarazem słodkie ciasteczka. Jak widać na poniższych zdjęciach własnoręcznie upieczone ciasteczka owsiane wszystkim smakowały. A oto przepis:
Składniki:
szkl.płatków owsianych
1 duże jabłko
1banan
garść rodzynek
garść żurawiny
Jabłko zetrzeć na dużych oczkach, banana rozetrzeć widelcem, wsypać płatki, rodzynki, żurawinę wszystko razem wymieszać.Formować małe ciasteczka i piec w tem 150o C przez 15 min.
I znów smakowicie zapachniało w naszym przedszkolu, a to za sprawą naszych małych kucharzy, którzy tym razem zapoznali się z tajemnym przepisem Pani Marty na pyszne przedszkolne gofry. Po upieczeniu gofrów nasi zdolni kucharze przystąpili do degustacji. Oczywiście nie zapomnieliśmy o dodatkach takich jak czekolada ( to najważniejsze) bita śmietana, brzoskwinki, dżemik truskawkowy i z owoców leśnych, cukier puder (dla niezdecydowanych) rodzynki itd.
A dla tych, którzy chcieliby powtórzyć gofry w domu podajemy przepis ale przed przystąpieniem do pieczenia należy pamiętać iż po pierwsze najlepsze gofry i tak są tylko w naszym przedszkolu, a po drugie z przepisu wychodzi około 47 sztuk :-)
Gofry
kg maki tortowej
Proszek do pieczenia
1 ½ l. mleka
9 jajek /białka ubite
¾ margaryny roztopionej
¾ szklanki cukru pudru
Szczypta soli
Wszystkie produkty dokładnie miksować na koniec dodać ubite białka i delikatnie wymieszać.
1 duży jogurt typu greckiego
1 łyżka ziaren słonecznika
1 łyżka żurawiny
1łyżka rodzynek
1 łyżka dyni
1łyżka płatków owsianych
2 brzoskwinie
2 banany
2 krążki ananasa
Wszystkie składniki blenderujemy na jednolitą konsystencje.
Kruche ciasteczka z powidłem i kremem czekoladowym
Ciasto:
3szkl mąki
1 szkl.cukru pudru
1 kostka margaryny
3żółtka + 1 jajko
półtorej łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki śmietany
wszystkie produkty wymieszać i upiec ciasteczka na złoty kolor.
„Powiedział Bartek, że dziś tłusty czwartek,
a Bartkowa uwierzyła, dobrych pączków nasmażyła”
My się wyzwań nie boimy więc i pączki dziś zrobimy. Z pomocą przyszła nam jak zwykle niezastąpiona Pani Marta wraz z Panią Łucją , bo tym razem „kucharzenie” odbywało się na dwóch salach równocześnie. A pączuszki wyszły znakomite i musicie uwierzyć nam na słowo, gdyż z degustacji zdjęć niestety nie posiadamy, a to z tej prostej przyczyny, bowiem pączki znikały w tempie super szybkim i nie udało nam się uwiecznić ich na zdjęciach.
Ale jak zawsze możecie wypróbować przepis w domu, gdyby coś było niejasne to zasada jest jedna – zawsze pytamy o radę dzieci wszak one już przepis wypróbowały więc jak zwykle wiedzą najlepiej co w trawie piszczy :-) Smacznego!
Pączki
4 dkg drożdży
O,50 kg mąki tortowej
Szkl .ciepłego mleka
10 dkg cukru pudru
Szczyta soli
4 żółtka
Kieliszek wódki
5.dkg rozpuszczonego masła
Drożdże rozpuścić w mleku z dodatkiem łyżki mąki i łyżki cukru pozostawić do wyrośnięcia.
Do mąki dodać 4 żółtka, rozczyn, pozostały cukier, sól, wódkę dokładnie wyrobić na koniec dodać masło. Pozostawić do wyrośnięcia. Gdy wyrośnie przerobić na stolnicy i rozwałkować wycinać szklanką, pączki napełnić marmoladą i pozostawić do wyrośnięcia. Wyrośnięte smażyć w głębokim tłuszczu.
Ojej cóż za zapach cynamon goździki,
coś mi się wydaje, że ktoś upiekł pierniki…
Kolejne zajęcia z kuchcikowi za nami. Tym razem przedszkolaki poznały przepis na pierniczki. Pani Marta pieczołowicie opowiadała i pokazywała kolejne etapy przygotowywania ciasta na pierniczki, a potem w ruch poszły foremki i produkcja pierniczków ruszyła. Dzień później przedszkolaki przystąpiły do lukrowania i ozdabiania pierniczków i chociaż na początku wszyscy deklarowali, że powstałe pierniczki zawisną na domowych choinkach, to jednak jak widać na zdjęciach na samych deklaracjach tym razem się skończyło. Dla wszystkich , którzy chcieliby sami upiec przedszkolne pierniczki w domu podajemy przepis:
Pierniczki
1 kg mąki
40 dkg miodu ( może być sztuczny)
30 dkg cukru
2 całe jaja
3 – 4 paczki przyprawy do pierników
2 łyżki oliwy
20 dkg masła
nie całą łyżkę sody
Rozgrzać masło, dodać miód, cukier, przyprawy. Przestudzić. Jeszcze ciepłe wlewać do mąki, dodać jajka, olej i dobrze wyrobić. ( Gdyby wydawało się, że ciasto jest zbyt rzadkie nie dodawać mąki! Samo stwardnie. )Zostawić na 24 h. Rozwałkować na ok. 0,5 cm grubości. Wykrawać foremkami różne wzory. Piec w piekarniku ok. 180 – 200 st. ok. 10 minut na jasnozłoty kolor. Na blaszce ustawiać w odległości ok. 1 cm - rosną w trakcie pieczenia. Gdy wystygną, można polukrować.
Sałatka jarzynowa jest bardzo zdrowa – o tym wszyscy wiedzą. Dlatego też dzieci z grupy III pod czujną opieką Pani Marty przystały w czwartkowe przedpołudnie do przygotowania sałatki jarzynowej. Zanim w ruch poszły noże , dzieci starannie umyły ręce, założyły fartuszki oraz nakrycia głowy i przypomniały sobie jak bezpiecznie posługiwać się nożem. I rozpoczęło się wielkie krojenie, mieszanie i oczywiście smakowanie wspólnie przygotowanej sałatki.
Oto przepis na naszą sałatkę jarzynową :
Gotowane warzywa :
• ziemniaki-około 8 sztuk
• marchew-6 sztuk
• pietruszka (korzeń)- 2 sztuki
• 1 mały seler,
• jajka na twardo-6 sztuk
• ogórki kiszone lub z octem-6 sztuk
• 2 cebule
• 1 jabłko
• 1 puszka groszku zielonego, konserwowego,
• 1 puszka kukurydzy konserwowej,
• 1 słoik 320 gram majonezu
• sól-do smaku,
• pieprz-do smaku,
• parę łyżek musztardy
• 1 jogurt grecki
Z majonezu jogurtu musztardy soli i pieprzu robimy sos i zalewamy pokrojone w drobną kostkę ugotowane warzywa.
Składniki:
Owoce, które mamy w domu. Do naszej przedszkolnej wersji sałatki wykorzystaliśmy: banany, jabłka, melona, ananasa, pomarańcze, winogrono, gruszki, nektarynki, brzoskwinie, śliwki. Ilość owoców wg uznania.
Wykonanie:
Owoce umyć, obrać ze skórki te, które tego wymagają, wyjąć pestki. Pokroić wszystko w kostkę, wrzucić do miski, wymieszać. Nałożyć do małych salaterek. Ilość osób do robienia sałatki – dowolna, ilość osób do jedzenia – dowolna. Smacznego!
Kolejne zajęcia z cyklu „ kuchcikowo” w grupie II odbyły się w miniony czwartek. Pod kierunkiem pani Marty przygotowaliśmy pyszne i zdrowe owocowe szaszłyki. Nasze szaszłyki składały się z bananów, gruszek, jabłek, mandarynek, winogron. Oczywiście zanim przystąpiliśmy do nabijania owoców dokładnie umyliśmy ręce, założyli fartuszki a na głowy specjalne kucharskie daszki. Nasze szaszłyki wyglądały wspaniale a smakowały wyśmienicie!